Ce este un antivirus?

Antivirusul este un program care protejeaza si/sau combate virusii, troienilor, programelor de malware, spyware, adware, s.a. pe computere si device-uri mobile.
 
De ce ar trebui sa folosesc un antivirus? Este obligatoriu sa folosesti un antivirus pentru orice computer care are instalat sistemul de operare Windows pentru a preveni riscul de a pierde informatii pretioase din computerul tau si chiar bani din conturi – si nu ma refer la banii pe care i-ai plati unui specialist sa-ti repare computerul, ce s-o mai putea repara! Nu cred ca mai este cineva in ziua de azi sa-si mai puna aceasta intrebare, desi am intalnit multi utilizatori care din necunostinta sau comoditate – sau mai rau, specialistul care le-a pregatit computerul n-a facut asta – n-au instalat un antivirus.
Doar daca folosesti sistemele de operare tip Linux nu ai nevoie de antivirus – alt beneficiu al utilizarii sistemelor open source.

Ce antivirus sa aleg?


Exista multe programe antivirus, cei mai multi producatori ofera o versiune gratuita – evident cu mai putine optiuni decat versiunile platite – ce realizeaza o protectie suficient de buna pentru un utilizator casnic care urmeaza cu strictete si alte anumite aspecte pe care le voi detalia ceva mai jos. Nu cred ca se poate realiza o statistica pentru cel mai bun antivirus, poate doar daca privim prin prisma resurselor ocupate, a mesajelor pe care le ofera utilizatorului si nu in ultimul rand a numarului de virusi combatuti.
Va ofer o lista cu cateva programe antivirus folosite de noi in trecut sau in prezent, lista ce nu se doreste a fi intr-o ordine anume:
 
Avast – este un antivirus foarte folosit pentru ca nu incurca foarte mult utilizatorul nici din punctul de vedere al utilizarii resurselor computerului nici prin mesaje deranjante.
 
Descarca versiunea gratuita de AICI.
Avira – un alt antivirus la fel de “bun prieten” cu resursele computerului dar putin mai enervant pentru utilizator.

Descarca versiunea gratuita de AICI.
AVG – antivirus bun, cu multe servicii chiar si la versiunea gratuita, dar care implica ceva mai multe resurse ocupate fata de cele doua prezentate mai sus.

Descarca versiunea gratuita de AICI.
Bitdefender – antivirus romanesc, cotat foarte bine, dar putin mai greoi si mare consumator de resurse, cel putin in ultima vreme.

Descarca versiunea gratuita de AICI.

Un alt instrument antivirus important, care poate fi folosit din cand in cand, sunt scanarile on-line. Prin acest instrument poti scana computerul fara sa instalezi un antivirus propriu-zis, se va instala doar un mic program care va realiza aceasta scanare.
ATENTIE! Instaleaza-ti in computer un antivirus de sine statator, nu te baza doar pe scannerele on-line si nu te gandi ca tie nu ti se poate intampla!
Mai jos am facut o lista cu cateva companii care ofera solutii de scanare on-line, care depisteaza si curata problemele gasite fara alte programe suplimentare:

F-Secure – este un scanner on-line care nu permite setari, descarca automat ultimele versiuni de semnaturi de virusi, realizeaza o scanare rapida si suficient de buna.

Descarca de AICI.
ESET Online Scanner – este un alt scanner antivirus on-line bun, se misca acceptabil, descarca ultimele definitii de virusi, poate fi configurat pentru cateva modalitati de scanare si poate fi dezinstalat usor.

Descarca de AICI.
Panda Cloud Cleanner – un alt scanner care isi descarca semnaturile de virusi si realizeaza o scanare rapida si buna, permite si cateva setari de personalizare.

Descarca de AICI.

Cati antivirusi sa-mi instalez pe computer?


Este suficient si indicat sa ai un singur antivirus bun. Daca vei instala doua sau mai multe programe antivirus ai toate sansele ca intre ele sa apara conflicte sau cel putin sa-ti scada mult viteza de reactie a computerului tau. Daca vrei o siguranta in plus, din cand in cand, mai poti face cate o verificare cu un scanner on-line.
Probabil te vei intreba: care este cel mai bun antivirus? Raspunsul este simplu: un antivirus cumparat, care-ti ofera o protectie buna si toate optiunile necesare.

Cum sa nu ma infectez cu virusi?


Nu exista o reteta perfecta in acest sens, insa este bine sa respecti o serie de reguli, printre care:
– nu intra pe site-uri XXX, hacking, s.a. similare;
– nu da click pe tot ce-ti iese in cale (reclame, link-uri, etc.);
– nu instala toate programele care-ti sunt propuse de diverse site-uri si citeste cu atentie indrumarile din etapele de instalare atunci cand instalezi un program dorit;
– nu deschide emailurile al caror expeditor nu-l cunosti, mai ales din sectiunea SPAM;
– nu deschide link-urile primite pe email, indiferent de la cine le primesti, fara a verifica daca intr-adevar acea persoana ti-a trimis un email;
– nu descarca/deschide fisiere pe care nu le cunosti.
Aceasta ar fi lista scurta, in care, cu siguranta se mai pot adauga multe. Ca regula de baza, daca nu stii despre ce este vorba nu da click, nu instala, paraseste site-ul. Daca totusi nu ai respectat cele de mai sus, nu mai sta pe ganduri si realizeaza cel putin o scanare completa a computerului.

Nu ai respectat minimum de reguli si ti-ai virusat calculatorul? Poti incerca sa-l devirusezi singur dar, uneori devine putin mai complicat. Daca nu reusesti cere ajutor unui specialist in devirusare.


Surse: Avast, Avira, AVG, Bitdefender, F-Secure, ESET, Panda, experienta noastra de peste 20 de ani, s.a.