Sistemul de operare Windows:

Exista mai multe sisteme de operare Windows, nu o sa ma opresc asupra celor mai vechi, voi aminti doar de Windows XP, Windows 7, Windows 8 si Windows 10, fiecare dintre ele avand mai multe versiuni, dintre care le precizez pe cele mai cunoscute si utilizate: Starter, Home (care poate fi Basic sau Premium la Windows 7 de ex.), Professional, Enterprise si Ultimate.
 

Ce sistem de operare Windows aleg si de ce?

Daca nu vrei sa te complici cu astfel de lucruri, gasesti cea mai buna solutie AICI.

In primul rand, unul care se potriveste cel mai bine componentelor tale hardware. Mai jos am facut o clasificare functie de caracteristicile componentelor, incepand cu SO Windows XP:


SO Minim resurse hardware Observatii

 – procesor mai putin sau egal cu 1GH
 – memorie RAM mai putin sau egala cu 1GB
 – hard disc mai mic decat 16GB
 – placa video mai mica de 128MB
 

Nu se asigura suport de catre Microsoft din 14 apr 2009 si suport extins din 08 apr 2014

 – procesor minim 1GH
 – memorie RAM minim 1GB
 – hard disc cu minim 20GB liberi
 – placa video minim compatibila cu DirectX 9 si WDDM 1.0
 

Nu se asigura suport de catre Microsoft din 13 ian 2015, se asigura suport extins pana in 14 ian 2020

 – procesor minim 1GH
 – memorie RAM minim 1GB
 – hard disc cu minim 20GB liberi
 – placa video minim compatibila cu DirectX 9 si WDDM 1.0

Se asigura suport de catre Microsoft pana in 09 ian 2018, se asigura suport extins pana in 10 ian 2023

 – procesor minim 1GH
 – memorie RAM minim 1GB
 – hard disc cu minim 20GB liberi
 – placa video minim compatibila cu DirectX 9 si WDDM 1.0

Se asigura suport de catre Microsoft pana in 13 oct 2020, se asigura suport extins pana in 14 oct 2025

Daca suntem atenti la cerintele minime ale resurselor hardware observam ca de la Windows 7 mai sus sunt aproape aceleasi. Evident ca apare intrebarea: daca suporta aceleasi resurse si Windows 7 si Windows 10 de ce sa nu pun Windows 10? Raspunsul este simplu: stim cu totii ca pachetele Windows ocupa destul de multe resurse si, pe masura ce apare o versiune noua, resursele ocupate vor fi semnificativ mai mari (se merge pe principiul ca ne schimbam mereu calculatoarele vechi cu altele mai noi...), prin urmare, daca pe un computer cu un minim de resurse va functiona acceptabil un Windows 7 (sa nu va asteptati sa “zboare”) nu acelasi lucru se va putea spune despre Windows 8, cu atat mai putin Windows 10.
N-am vorbit deloc despre variantele de 32bit sau 64bit. Diferenta dintre cele doua este ca, versiunea SO pe 64bit permite folosirea mai bine si a unei cantitati mai mari de memorie RAM; alta diferenta importanta, de care trebuie tinut seama, este faptul ca, pentru o versiune de SO pe 64bit voi avea nevoie de toate driverele pentru 64bit precum si de programe scrise pentru 64bit, iar foarte important pentru cei care folosesc aplicatii mai vechi, de 16bit – ex.programe scrise in FoxPro – acestea nu vor mai putea fi folosite fara programe de emulare auxiliare.

Tipuri de Windows, preturi si alte specificatii (m-am limitat doar la Home si Pro, diferentele dintre cele doua, in afara de pret, ar fi ca Home are o serie de functii dezactivate fata de Pro si poate rula pe computere mai slabe):
 

Windows Pret
OEM Retail
XP Home* 86,00 96,00
XP Professional* 170,00 183,00
7 Home Premium 120,00 135,00
7 Professional 150,00 190,00
8 Home 120,00 150,00
8 Pro 150,00 195,00
10 Home 120,00 150,00
10 Professional 165,00 240,00

Nota: Preturile, exprimate in euro, sunt orientative si preluate de pe siteuri comparatoare de pret.
OEM reprezinta achizitia unei licente Windows impreuna cu cel putin o componenta hardware.
* Windows XP nu mai este comercializat insa mai poate fi gasit la unii distribuitori.

Prin urmare, alege acea versiune de Windows care functioneaza cel mai bine cu resursele hardware dar, nu in ultimul rand, in functie de bugetul pe care-l ai alocat pentru acest lucru. Nu recomand folosirea programelor fara licenta cu exceptia celor distribuite gratuit de catre producator!

Daca vezi ca problemele te depasesc incearca sa gasesti un specialist, sa nu ti se para ca vei da bani degeaba, s-ar putea sa te coste mai mult sa refaci ceea ce s-a stricat! O solutie pentru problema asta gasesti AICI.

 

Sistemele de operare open source (GNU/Linux):

Sistemele de operare open source (sursa deschisa) sunt scrise de unul sau mai multi programatori (asociati intr-o companie sau nu) oferite spre folosinta utilizatorilor sub licenta libera (gratuita) si care garanteaza accesul tuturor la codul sursa al majoritatii programelor – deci exista si anumite programe open source contra cost.

Ce sistem de operare open source sa folosesc?
 

Nu voi intra foarte mult in amanunte dar tin sa precizez ca toate aceste sisteme de operare au evoluat mult in ultimii ani si sunt un competitor si inlocuitor serios pentru sistemul de operare Windows, sunt cat se poate de prietenoase si relativ usor de operat, in plus, se potrivesc foarte bine pentru utilizarea casnica – si nu numai – nefiind afectate de virusi.
Cateva sisteme de operare open source, dintre cele mai folosite (ma voi opri la versiunile pentru desktop/laptop):
 
Ubuntu desktop este realizat de o echipa globala de experti, contine toate aplicatiile de care aveti nevoie, si anume: navigator de internet, suita pentru birou, programe multimedia, mesagerie, etc.

Site-ul oficial Ubuntu Romania: www.ubuntu.ro Descarca de AICI.
Linux Mint este bazat si compatibil cu Ubuntu si beneficiaza de o comunitate internationala de specialisti care, de cele mai multe ori, au solutiile si dispozitia necesara de a-i sprijini pe cei care cer ajutorul.

Site-ul oficial Linux Mint Romania: www.linuxmint.ro Descarca de AICI.
Fedora, sustinuta de Red Hat, la fel ca si Ubuntu si Linux, este creat de o comunitate internationala de membri care lucreaza impreuna pentru a oferi utilizatorilor un pachet de programe cat mai usor de folosit.

Site-ul oficial Fedora: www.getfedora.org Descarca de AICI.

Prin urmare, nu-ti pot recomanda in mod special un anume sistem de operare open source, daca ai timp, le poti incerca pe toate cele prezentate (si altele daca doresti) si opreste-te la cel care-ti satisface cerintele.

Cat de des reinstalez un sistem de operare?

Un sistem de operare se instaleaza ori de cate ori este nevoie, nu exista niciun fel de limitari tehnice.
De precizat insa ca, pentru sistemele de operare Windows, experienta noastra conduce la nevoia unei reinstalari cam la 12-18 luni pentru un utilizator casnic, iar in cazul utilizarilor pentru birou este posibil sa fie nevoie de instalari mai dese, la 6 luni. Stim ca Windows lasa nenumarate "gunoaie" care ingreuneaza functionarea computerului si oricat am incerca sa le stergem tot nu vom reusi sa o facem complet. Multi utilizatori nu iau in seama aceste lucruri si trag de computer pana acesta pica complet si, implicit, repararea acestuia va duce la mult mai mult timp si bani pierduti.

Daca vezi ca nu reusesti sa faci ce ti-ai propus nu ezita sa cauti un profesionist, o sa rezolve mai repede si mai bine decat ai face-o tu sau alta persoana mai putin avizata. Incearca AICI.

.
Surse: Wikipedia, Microsoft, Ubuntu, Fedora, experienta noastra de peste 20 de ani, s.a.