Inainte de toate: nu recomand folosirea programelor fara licenta cu exceptia celor distribuite gratuit de catre producator!

Ordinea de prezentare de mai jos nu este aleatorie, cel putin pana la punctul 3 inclusiv, recomand sa fie pastrata ca atare, dealtfel, ar fi ilogic si imposibil totodata sa instalezi, de ex.driverele si apoi sistemul de operare. Vei vedea de ce daca citesti cu atentie ce urmeaza. Ti-ai achizitionat un computer sau vrei sa reinstalezi totul pe un computer vechi, prima intrebare pe care ti-o pui este: ce ar trebui sa instalez pe computer? Bineinteles, in primul rand sistemul de operare (SO), dar ce sistem de operare pun si de ce? Presupunand ca esti utilizator casnic il vei folosi la navigat pe internet, vizionat filme si fotografii, ascultat muzica si altele ai doua optiuni: o versiune Windows potrivita caracteristicilor computerului tau sau o versiune open source de tip GNU/Linux. Cred ca stim cu totii ca orice versiune Windows implica achizitionarea unei licente de utilizare pe cand versiunile open source sunt gratuite in mare parte.

Nu voi intra in amanunte daca doresti sa utilizezi computerul la birou, voi spune doar ca este bine sa optezi pentru o versiune Windows ma gandesc ca este posibil sa utilizezi anumite aplicatii care ruleaza doar pe SO Windows, de ex. anumite aplicatii pentru contabilitate, declaratii ANAF, etc.

1. Sistemul de operare (SO)

Ce este sistemul de operare? Mai pe intelesul tuturor, SO este un pachet de programe care realizeaza coordonarea activitatilor intre componentele hardware (computerul propriu-zis), componentele software (programele instalate) si utilizator. Asa cum spuneam mai sus, exista doua optiuni:
 

 Sistemul de operare Windows

Exista mai multe sisteme de operare Windows, nu o sa ma opresc asupra celor mai vechi, voi aminti doar de Windows XP, Windows 7, Windows 8 si Windows 10, fiecare dintre ele avand mai multe versiuni, dintre care le precizez pe cele mai cunoscute si utilizate: Starter, Home (care poate fi Basic sau Premium la Windows 7 de ex.), Professional, Enterprise si Ultimate.
Ce sistem de operare Windows aleg si de ce? Vezi mai multe detalii... Nu te descurci? Te ajutam noi!

 Sistemele de operare open source (GNU/Linux)

Sistemele de operare open source (sursa deschisa) sunt scrise de unul sau mai multi programatori (asociati intr-o companie sau nu) oferite spre folosinta utilizatorilor sub licenta libera (gratuita) si care garanteaza accesul tuturor la codul sursa al majoritatii programelor deci exista si anumite programe open source contra cost.
Ce sistem de operare open source sa folosesc? Vezi mai multe detalii... Pare greu? Aici ai solutia.

2. Driverele

Ce sunt driverele? Ei bine, sunt pachete de programe care actioneaza ca interfata intre o anumita componenta hardware, sistemul de operare si anumite programe cu ajutorul carora se transmit comenzi catre acea componenta. Acum ar trebui sa-ti dai seama de ce am spus la inceput ca trebuie pastrata o anumita ordine.
Driverele sunt esentiale in buna functionare a computerului; lipsa acestora, instalarea gresita sau incompleta duce la o functionare proasta sau chiar la nefunctionarea computerului.
Ce drivere folosesc pentru computerul meu si unde le gasesc? Vezi mai multe detalii... Este complicat? Le descuram noi.

3. Antivirus

Ce este un antivirus? Antivirusul este un program care protejeaza si/sau combate virusii, troienii, programele de malware, spyware, adware, s.a. pe computere.
De ce ar trebui sa folosesc un antivirus? Este obligatoriu sa folosesti un antivirus pentru orice computer care are instalat sistemul de operare Windows pentru a preveni riscul de a pierde informatii pretioase din computerul tau si chiar bani din conturi si nu ma refer la banii pe care i-ai plati unui specialist sa-ti repare computerul, ce s-o mai putea repara! Nu cred ca mai este cineva in ziua de azi sa-si mai puna aceasta intrebare, desi am intalnit multi utilizatori care din necunostinta sau comoditate sau mai rau, specialistul care le-a pregatit computerul n-a facut asta n-au instalat un antivirus.
Doar daca folosesti sistemele de operare tip Linux nu ai nevoie de antivirus alt beneficiu al utilizarii sistemelor open source desi exista versiuni antivirus pentru el.
Ce antivirus sa aleg? Vezi mai multe detalii... Ai reusit sa "te imbolnavesti"? Te devirusam noi.
 

4. Navigatori web

Ce este navigatorul de internet? Navigatorul de internet (web browser) este un program ce permite interpretarea si afisarea pe ecranul unui computer a informatiilor aflate pe o pagina de internet, gazduita pe un server.
Nu mai este cazul sa precizez ca un asemenea program este necesar intr-un computer. Sistemul de operare Windows detine navigatorul de internet numit Microsoft Internet Explorer care se instaleaza odata cu acest sistem de operare. Sistemele de operare Linux vin si ele cu navigatoarele proprii (Firefox).
Ce navigator web sa-mi instalez? Vezi mai multe detalii... Vrei sa te ajutam? Contacteaza-ne!

5. Suita Office

Ce este Suita Office? Suita Office sau programele pentru birou reprezinta un pachet de programe care contine cel putin un editor de text si un program pentru calcul tabelar. Cel mai cunoscut asemenea pachet este Microsoft Office dar exista si alte pachete de programe la fel de utile.
Ce pachet pentru birou sa instalez? Vezi mai multe detalii... Nu esti sigur de alegerea ta? Te lamurim noi!

 

6. Programe utilitare

Pe langa toate cele mentionate mai sus, fara de care nu am folosi un computer corect si la adevaratul potential, mai vem nevoie de o serie de alte programe, unele gratuite altele nu, care sunt de folos in anumite cazuri precum: vizualizare documente PDF, dezarhivare, auditii muzicale, comunicare si multe altele.
Ce programe utilitare sa instalez? Vezi mai multe detalii... Daca nu esti decis, te putem ajuta noi!

.
Surse: Wikipedia, Microsoft, Linux, Ubuntu, Fedora, Avast, Avira, AVG, Bitdefender, F-Secure, ESET, Panda, Google, Mozilla, Opera, Safari, Open Office, Adobe, 7Zip, VideoLAN, CDBurnerXP, Skype, CCCleaner, experienta noastra de peste 20 de ani, s.a.

Taguri: Windows, Windows 7, Windows 10, Linux, Ubuntu, Fedora, driver, Avast, Avira, AVG, Bitdefender, F-Secure, ESET, Panda, Chrome, Firefox, Opera, Safari, Open Office, Adobe, 7Zip, VideoLAN, CDBurnerXP, Skype, CCCleaner.
.