Ca o sugestie, este bine sa cauti driverele necesare inainte de a te apuca sa instalezi sistemul de operare, este foarte posibil ca, dupa o instalare de sistem de operare Windows, sa nu ai posibilitatea de a te conecta la internet tocmai din lipsa driverelor. Daca ai un CD/DVD cu driverele computerului tau acest articol nu-si prea are rostul pentru tine, dar poate fi util daca vei vrea sa cauti ultimele drivere existente.


Ce sunt driverele?

Ei bine, sunt pachete de programe care actioneaza ca interfata intre o anumita componenta hardware, sistemul de operare si anumite programe cu ajutorul carora se transmit comenzi catre acea componenta. Acum ar trebui sa-ti dai seama de ce am spus la inceput ca trebuie pastrata o anumita ordine. Driverele sunt esentiale in buna functionare a computerului Dvs.; lipsa acestora, instalarea gresita sau incompleta duce la o functionare proasta sau chiar la nefunctionarea computerului.

Ce drivere folosesc pentru computerul meu si unde le gasesc?

Probabil ca majoritatea dintre cei care citesc aceste randuri s-au confruntat cu problema driverelor, cu identificarea si descarcarea lor. Asadar, ar trebui sa mentionez ca sunt doua tipuri de drivere: driverele concepute de catre producatorii de componente hardware si drivere scrise de producatorii de sisteme de operare. In principiu, ambele sunt functionale, dar daca vei mai citi o data definitia driverului vei observa ca se refera la transmiterea de comenzi catre o componenta hardware, prin urmare, cele mai bune drivere sunt cele ale producatorilor de componente.

Cum identific driverele de care am nevoie?

Daca ai un laptop este ceva mai simplu: pe marea majoritate a acestor computere exista denumirea si modelul inscriptionate pe o eticheta de pe spatele carcasei, asadar, intorci laptopul, cauti eticheta in care gasesti denumirea si modelul apoi treci la cautarea driverelor necesare direct pe site-ul producatorului.
Daca ai un desktop, este ceva mai complicat si trebuie sa ai ceva inclinatii tehnice. O sa descriu, in mare, cam ce ai de facut: desfaci carcasa si vei gasi placa de baza – cea in care intra toate firele de la sursa, tastatura, mouse, etc. De obicei, dar nu obligatoriu, undeva in mijlocul acestei placi este trecuta denumirea si modelul placii de baza. Daca l-ai gasit vei proceda la cautarea driverelor pe site-ul producatorului. Daca placa ta de baza are integrata si placa video – placa de sunet o are cu siguranta, daca nu-i o placa de baza de pe timpul lui Stefan cel Mare – ai rezolvat cam toate problemele. Daca ai placa video dedicata, ar trebui sa o demontezi si sa vezi eticheta cu modelul respectivei placi, dupa care vei porni la cautarea driverului aferent pe site-ul acestui producator. In cazul anumitor hard discuri, pentru o mai buna functionare cel putin, sunt necesare si driverele aferente; pentru a afla ce hard disc ai, sunt doua variante: fie il scoti din carcasa si citesti eticheta fie repornesti calculatorul, intri in BIOS si vei gasi specificatiile acolo.
O alta varianta de identificare a driverelor este instalarea unor programe care fac acest lucru (ex.3DChip, DriverPack Solution), personal nu recomand aceasta varianta din acest motiv nu voi intra in amanunte. Daca vezi ca aceste chestiuni te depasesc, cauta un specialist AICI.

Cum descarc driverele potrivite de pe site-ul producatorului?

In general, pe site-urile producatorilor de hardware, veti gasi fie o lista cu toate driverele necesare, fie veti indrumati sa alegeti sistemul de operare instalat apoi vi se va oferi lista cu driverele necesare; prin urmare, in primul rand veti alege/descarca driverele pentru sistemul de operare pe care l-ati instalat in prealabil. Este posibil ca pentru unele componente sa existe mai multe pachete cu drivere, indicat ar fi sa le descarcati pe toate. Ca si observatie, daca tot ati ajuns aici, cred ca ar fi bine sa luati si driverele pentru sistemele de operare mai noi (daca nu aveti deja instalat ultimul).

In ce ordine instalez driverele descarcate?

Multi utilizatori si unii specialisti in domeniu considera ca nu este necesara o ordine a instalarii driverelor. Experienta noastra ne spune ca, cel mai corect este sa analizezi site-ul producatorului care ar putea sa precizeze o anumita ordine (de ex.daca nu exista un text, poate chiar un document PDF, in care se specifica clar ordinea instalarii, vezi daca lista driverelor nu este in ordine alfabetica, in acest caz, le vei instala in acea ordine). Daca nu exista niciun fel de specificatii de instalare, ca si recomandare, instalati driverele in urmatoarea ordine, cel putin pana la pct.3 inclusiv:
1. driverele pentru placa de baza (chipset)
2. driverele pentru hard disc (daca exista)
3. driverele pentru placa video
4. driverele pentru placa de sunet
5. driverele pentru placa de retea
6. driverele pentru USB
7. celelalte drivere, daca exista

Ce drivere instalez daca folosesc sistem de operare GNU/Linux?

Ei bine, daca mai era nevoie de un avantaj in plus pentru a folosi open source, nu ai nevoie de drivere decat in mod exceptional! Probabil ca o sa te intrebi de ce nu ai nevoie si o sa raspund pe scurt: open source are o gandire diferita fata in produsele Microsoft in ceea ce priveste utilizarea driverelor de catre sistemul de operare, prin urmare, driverele generice create de producatorul sistemului de operare functioneaza mai bine, in plus, producatorii de hardware nu au drivere pentru Linux sau cei care le au sunt foarte putini tocmai pentru ca nu e nevoie de ele.

Daca vezi ca nu reusesti sa te descurci cu driverele, cel mai bine cauta un profesionist, o sa fie bine si pentru tine si pentru computerul tau. Incearca AICI.


Surse: Wikipedia, Microsoft, Linux, experienta noastra de peste 20 de ani, s.a.